Za stan naszego szkliwa odpowiedzialny jest wapń, fosfor i witamina D. Do produktów takich należą tran, oleje rybne, ryby takie jak łosoś, dorsz, makrela, śledź, sardynki, jak również wątróbka, żółtka jaj i grzyby. Niestety badania wykazują, że zawartość witaminy D w codziennej diecie nie zaspokaja zapotrzebowania. W związku z tym dobrze byłoby pomyśleć nad suplementem diety zawierającej ten składnik.
Na twardość zębów największy wpływ ma witamina D. Jest ona odpowiedzialna za przyswajanie wapnia oraz fosforu i odpowiada za mineralizację szkliwa. Witaminę D znajdziemy głównie w produktach takich jak: tłuste ryby (tuńczyk, halibut, makrela, łosoś, śledź), tran, jaja, tłusty nabiał (masło), kukurydza, kakao.
Na wzmocnienie dziąseł oraz walkę z bakteriami powodującymi próchnicę najlepsza jest witamina A. Najwięcej jest jej w: marchwi, szpinaku, melonie, agreście, kapuście, morelach, dyni, jajach, czerwonym mięsie oraz wątróbce.
Witamina C znana jest głównie ze względu na profilaktykę przeziębień, ponieważ działa przeciwbakteryjnie i wzmacnia naczynia krwionośna. Zapobiega ona również odsłanianiu się szyjek zębowych. Znajdziemy ją m .in. w: kapuście, kiwi, cytrusach, pomidorach, ziemniakach, selerze, czerwonej papryce, cynaderkach i brokułach.
Najlepszym sojusznikiem wapnia w walce o mocne szkliwo jest fluor. Ma on działanie antybakteryjne i rozcieńcza kwasy zagrażające zdrowiu zębów. Produkty bogate w fluor to: herbata, ryby, sól fluorowana, cielęcina, ryż, woda mineralna.
Warto też przyjrzeć się naszej diecie, musimy pamiętać, że musi ona być zbilansowana. Oznacza to, że uwzględnienie grup produktów nie wystarcza – należy pamiętać o odpowiednich proporcjach. Zaleca się w największej ilości spożywanie owoców i warzyw (powinny stanowić połowę naszego posiłku), nabiału i tłuszczów nienasyconych zawartych w rybach, białym mięsie, orzechach i oliwie, które powinny stanowić 25% naszej diety. Pozostałą część (25%) pozostaje na grupę produktów pełnoziarnistych takich jak kasze, makarony i ciemne pieczywo.
Nie bez znaczenia dla naszych zębów jest również kolejność spożywanych produktów. Niektóre z nich są bowiem kriogenne (przyspieszają rozwój próchnicy) inne zaś są kariostatyczne (chronią przed próchnicą). Konsumpcję zaczynamy od pokarmów niekorzystnych dla naszego uzębienia np. słodyczy, chipsów, a nawet suszonych owoców. Potem należy popić to kakao lub mlekiem (może być nawet czekoladowe). Na końcu jemy świeży owoc, jajko i pijemy zieloną herbatę. Pamiętajmy, że po spożyciu produktu o dużej kwasowości (owoc, sok, napój gazowany) musimy wstrzymać się godzinę z umyciem zębów.
Nasza dieta powinna być szczególnie bogata w białka oraz składniki mineralne, takie jak wapń i fosfor, oraz witaminy A, E, D i C. Szczególnie składniki te ważne są w diecie kobiet w ciąży oraz małych dzieci, ponieważ wczesny okres rozwojowy jest czasem tworzenia się zawiązków zębów. Niedobór witaminy D w tym okresie może być niebezpieczny i prowadzić do zaburzenia w mineralizacji szkliwa, jego niewłaściwego kształtowania oraz zwiększonej podatności na próchnicę. W wieku starszym powinniśmy również pamiętać o właściwej ilości witaminy C, która korzystnie wpływa na formowanie się włókien kolagenowych będących jednym z głównych składników kości a także tej części dziąsła, w której zakotwiczony jest ząb.
Źródła:
- http://zdrowo.info.pl/zeby.html
- http://pacjenci.dentonet.pl/artykul/4037653-dieta-dobra-dla-zebow/
- http://www.klubgaleriiusmiechu.pl/magazyn/wplyw_odzywiania_na_zeby.html
- http://www.twojadieta.pl/uroda/190/Usmiechnij-sie-czyli-dieta-na-piekne-zeby-/